Een van de belangrijkste taken als het op het onderhoud van het zwembad aankomt, is het afdekken ervan na gebruik, ‘s avonds of bij slecht weer zoals regen.

Afdekken en een afdekzeil                                                                                              

Het afdekken voorkomt dat er rotzooi of tijdens een regenbui regen in komt, wat het water zal vervuilen. Het afdekken van een zwembad kan met verschillende producten worden gedaan. Meestal wordt er gekozen voor een afdekzeil, want dit is speciaal ontworpen voor een zwembad en is leverbaar in verschillende formaten en vormen. Niet ieder zwembad is uiteraard hetzelfde qua grootte en de vorm kan natuurlijk ook verschillen. Het maakt niet uit of je een ingegraven zwembad hebt of een opzetmodel dat je na de zomer weer af kunt breken; het afdekken is gewoon een heel belangrijk punt. 

Soorten afdekzeilen

Er zijn verschillende soorten afdekzeilente krijgen. Wat je vaak ziet en dan vooral bij de grotere opzetbaden, is het gewone standaard plastic afdekzeil dat je bij de doe het zelf zaak of zelfs soms bij een speelgoedzaak kunt kopen. Dit is redelijk stevig en kan met touwen om het zwembad bevestigd worden. Je moet wel zorgen dat dit goed vast zit, want als er wind onder komt is het er ook zo weer vanaf. Ook zal er na een zware regenbui veel water blijven staan op het zeil en dit zal een diepe kuil in het plastic veroorzaken. Het is dan een heel karwei om het vele water van het afdekzeil af te krijgen. Het wat steviger zeil wordt gemaakt van blauwe noppenfolie. Dit kan op maat gemaakt worden en is goed dik en blijft stevig zitten. Dit kan helemaal glad getrokken worden zodat je geen overlast hebt van regenwater na een hevige regenbui.

Afdekken en isolatie

Als je water lekker verwarmd is door de zon, dan wil je hier lekker van blijven profiteren zolang als het kan. Een isolatiedeken zorgt voor een goede isolatie waardoor het water lekker op temperatuur zal blijven. Ook deze zeilen kunnen op maat gemaakt worden en zijn dus voor ieder zwembad te leveren. Met een isolatiedeken als afdekzeil, zul je zeker flink op de verwarmingskosten van het water besparen. 

Meer handige zwembad tips: