Als je een zwembad in je tuin wilt aanleggen, dan wil je natuurlijk dat alles er mooi en verzorgd uitziet. Voor de afwerking zoals de randen, moet je extra betalen of je kunt dit zelf doen. Er is volop keuze, dus je kunt zelf kiezen welke je mooi vindt en welke het beste bij jouw zwembad en eventueel de rest van je tuin past, zodat alles een fraai geheel vormt.

Soorten en materialen van randen                      

Deze randen zijn er in verschillende soorten gebaseerd op het materiaal, zoals beton, natuursteen, hout, kunststof en rubber.

Keuze voor een betonnen zwembadrand                          

De betonnen rand is de meest voorkomende soort. De betonnen tegels zijn gemakkelijk te leggen en ze zijn in verschillende kleuren te krijgen of je kunt ze zelf verven met betonverf.

Een natuurstenen rand                               

Natuursteen wordt vaker gezien als een luxe. De tegels om de rand mee te maken zijn dan ook vrij prijzig. Het zorgt wel voor een mooie en strakke uitstraling en laat het zwembad één met de natuur zijn.

Een zwembadrand van hout                 

Hout is een materiaalsoort die overal bij past en dus ook bij iedere tuin stijl. Daarnaast kan hout ook prima met andere materiaalsoorten gecombineerd worden. Een voordeel van hout is dat het gemakkelijk schoon te houden is, even met de tuinslang erover heen en het is klaar.

Een kunststof rand                            

Deze soort wordt vaak gebruikt als goedkopere oplossing om toch het zwembad wat af te werken. Nadeel is dat kunststof erg glad kan worden en dat is bij een zwembad uiteraard gevaarlijk. 

Keuze voor rubber                       

Een rubberen rand zie je niet zo heel vaak, terwijl dit toch een heel fijn materiaal is. Het is lekker zacht aan de voeten en het wordt niet glad. Als deze rand nat wordt, dan wordt het ruw in plaats van glad en zo is het anti slip en dus zeker aan te raden voor het gebruik bij zwembaden. De rubberen tegels waar de rand van gemaakt wordt, zijn daarnaast ook nog eens te verkrijgen in verschillende kleuren. 

Nog meer handige tips: