Waterkwaliteit testen is belangrijk om eens in de zoveel tijd te doen als je in het bezit bent van een zwembad. Er is natuurlijk niks fijners om lekker te genieten in schoon en helder water en tenslotte is dit ook nog eens goed voor de gezondheid. De waterkwaliteit kan snel omlaag gebracht worden door bacteriën die in het water leven. Deze bacteriën kunnen bijvoorbeeld komen door menselijke omstandigheden of weersomstandigheden. Het is slim om hierom de alkaliteit-, PH- en chloorwaardes regelmatig te checken.

De werking van een testsstrip

Testsets geven een inzicht in de waterbalans van jouw zwembad. Dit zorgt ervoor dat je water gezond blijft waardoor je geen last kan krijgen van gezondheidsproblemen zoals rode ogen, huidirritaties of een oorontsteking. Daarnaast kan een verkeerde waterbalans ook zorgen voor schade en bacteriën op de zwembadliner zelf en de onderdelen daarvan. Dit brengt hoge kosten met zich mee, wat je natuurlijk maar al te graag wilt voorkomen. Wanneer je gemakkelijk wilt meten, kan je gebruik maken van teststrips.

Waterkwaliteit handmatig meten

Wanneer je de strips in het water dipt, kan je door kleuren en waardes op de strip, de waarden van bijvoorbeeld alkaliteit, PH en chloor meten. Wanneer deze op goede hoogte zijn, is er niks aan de hand, maar heb zit er een afwijking in, dan moet je erop handelen. Lees voordat je een middel gebruikt goed de gebruiksaanwijzing. Een te weinig of te veel gebruik hiervan kan gevolgen hebben voor de gezondheid of jouw zwembad en de onderdelen. Manuele tests zijn goedkoper, maar wel minder betrouwbaar dan digitale testers.

Digitale zwembad tester 

Een digitale zwembad tester bestaat uit een digitale meter voor alkaliteit, PH of chloor. Door middel van elektroden, meet de meter de waardes van jouw zwembadwater. Wanneer de waardes afwijken van de standaard, doe je hetzelfde als beschreven onder het kopje manuele testsets. Een digitale tester is wat duurder dan manuele testers, maar wel een stuk betrouwbaarder.

Hoe vaak gebruik je een testser

Het is aan te raden dat je 1 keer per week een testster gebruikt voor jouw zwembad. Zo kan je eenvoudig zien of de waterkwaliteit nog goed is of dat je erop moet handelen. Als je het zwembad meer elke dag gebruikt gebruikt, dan is het voor jezelf fijn om 2 keer te testen. Zo houd je rekening met jouw eigen gezondheid en de kwaliteit van het water voor jouw zwembad en onderdelen.